Een Oosterse hanglamp ophangen & aansluiten doe je zo!

Heeft u een oosterse hanglamp besteld?  Dan zou u deze graag willen ophangen, maar hoe? Hier leggen we u graag uit hoe u makkelijk en veilig een hanglamp kunt aansluiten en op kunt hangen. Maar ook wat voor aansluitingen er op de lampen zitten, zo kunt u snel genieten van de sfeervolle oosterse lamp genieten!

Niet iedereen is een elektricien en weet hoe dat moet en hulp inschakelen heb je ook niet altijd zin in. Geen paniek! We helpen u graag verder met welke stappen u het beste kunt volgen. We zullen de verschillende aansluitingen even per stuk laten zien en daar dan ook meteen de uitleg bij geven die bij de aansluiting van de lamp past. Neem gerust de tijd en doe het met geduld!

 1. Verzamel het juiste gereedschap voor het aansluiten van de hanglamp

 • Kniptang.
 • Striptang.
 • Elektra schroevendraaier (spanningzoeker) zie afbeelding (1)
 • Eventueel een kroonsteentje.
 • Een haakje. (dit alleen als er geen elkaar doosje zit met een haakje.)
 • Veiligheidsbril.
 • Ladder

Afbeelding 1 = schroevendraaier / spanning zoeker

(afbeelding 1)

Afbeelding 2 = overig gereedschap

(afbeelding 2)

kniptang en overige gereedschap

 1. Denk aan de veiligheid

 • Voordat u met het ophangen begint, is het belangrijk dat het stroom niet op het lichtpunt staat! Dit kunt u makkelijk uitschakelen door middel van bij de stoppenkast de juiste groep uit te schakelen of natuurlijk de schakelaar van het lichtpunt uit te zetten. Heeft u dit gedaan check dan even voorzichtig met de spanningszoeker, dat is dus de doorzichtige schroevendraaier van de afbeelding 1, of het stroom eraf is. Zo kunt u nu veilig aan het werk.
 1. Vind de juiste aansluiting

 • Bekijk de afbeeldingen hieronder met de verschillende aansluitingen, zoek uw aansluiting en de daarbij behorende stukje uitleg op.

Mozaiek hanglamp aansluiting

 • Mozaïek hanglamp aansluiting afbeelding (close-up)
 • De aansluiting van een mozaïek hanglamp is een kroonsteentje, waarbij u maar op een kleur hoeft te letten. Dat is namelijk de gele kleur. De gele kleur die uit het plafond komt monteert u ook bij de gele kleur van het draad die ook in het kroonsteentje zit. De overige 2 draden maken niet uit in welke u deze doet.

Filigrain hanglamp aansluiting  

 • Filigrain hanglamp aansluiting afbeelding (close-up)
 • De fligrain hanglampen aansluiten is een kwestie van kleur op kleur, dus de gele draad op geel, blauw op blauw en zwart op zwart. Aan de metalen ring in het midden van het plafondkapje (zie afbeelding hierboven) kan de lamp aan opgehangen worden, dus dit is een fluitje van een cent.

Marokkaanse hanglamp aansluiting  

 • Marokkaanse hanglamp aansluiting afbeelding (close-up)
 • De aansluiting van deze oosterse hanglamp vergt iets meer aandacht door de zeer veilige elektra aansluiting die hier op zit. Dit omdat het witte doosje compleet afgesloten is wat hierboven in de afbeelding goed zichtbaar is. Het witte doosje (zie afbeelding hierboven) is te openen met een kleine schroevendraaier, hiermee klik je het open en ziet u de 2 aansluitingen zitten. U ziet een blauwe draad en een zwarte draad en aan de bovenkant zit een zwart buisje. Door het zwarte buisje leid u de draden die op de lamp moeten aangesloten worden. Daarna monteert u de kleur draad op dezelfde kleur draad in het doosje. Dat doe je door de 2 schroefjes van binnen in het witte doosje open te draaien het draadje in dezelfde kleur erin te steken en het schroefje weer vast te draaien. Hierna klikt u het witte doosje weer dicht en u heeft de aansluiting gemaakt.
 1. Sluit de hanglamp aan

Heeft u de juiste aansluiting van de lamp gevonden hierboven, dan kunnen we beginnen met het aansluiten van de lamp. Sta op een stevige ladder op juiste hoogte zodat u alles overzichtelijk ziet en niet boven uw hoofd hoeft te werken. Is er iemand in de buurt vraag dan of diegene in de buurt blijft voor hulp of om de ladder even vast te houden. Oke klaar, we beginnen met het echte werk. Er zitten 3 draden aan de lamp namelijk geel, blauw en een zwarte draad. Het is misschien verwarrend om te zien, maar het is echt een fluitje van een cent als u het eenmaal een keer heeft aangesloten. We hebben gecheckt of het stroom er af is, maar voor alle zekerheid checken we het nog eenmaal. Dus geen stroom? Mooi! we gaan met het aansluiten beginnen en we starten met de blauwe draad. Deze moet op de blauwe draad aangesloten worden door middel van een kroonsteentje of direct in het plafond. Dit doen we ook hetzelfde met de zwarte draad die er direct naast komt. Dan als laatste de gele draad nog, deze moet daar weer naast.

Nu kunt u genieten van de mooie hanglamp in huis en mocht het toch niet helemaal duidelijk zijn voor u, twijfel dan niet en neem gerust contact op met onze klantenservice. Wij staan u graag te woord en helpen u totdat het lukt. Heeft u helemaal geen kennis van electra of durft u het gewoon niet aan, doe het dan niet en huur dan een specialist in die het voor u ophangt dan komt het zeker goed!